Kaikki datalehdet: Polyamidi 6/10 kompaundien ominaisuudet
Tuote-esimerkit: Polyamidien käyttökohteita

Polyamideja on kaupallisesti saatavilla montaa eri lajia. Polyamidin monikäyttöisyys tekee siitä yhden eniten käytetyistä teknisistä kestomuoveista. Kaupallisiin polyamidilajeihin kuuluvat PA6, PA4/6, PA66, PA6/10, PA 6/12, PA11 ja PA12. Polyamidin numerointi tulee polyamidin valmistuksessa käytettävien lähtöaineiden, diamiini- ja kahdenarvoisen hapon, hiiliatomien määrästä. Hiiliatomien suhde antaa jokaiselle polyamidilajille sen ainutlaatuiset ominaisuudet.

Polyamidi 6/10:llä on alhaisempi kosteuden imeytyminen kuin PA6:lla tai PA 6/12:lla. Polyamidi 6/10 säilyttää huoneenlämmössä olevan sitkeyden alhaisissa lämpötiloissa paremmin kuin PA 6 tai PA66. Polyamidi 6/10:llä on hyvä kemikaalinkesto useimpia liuottimia ja laimennettuja mineraalihappoja vastaan. Se kestää myös hyvin suolojen kuten sinkkikloridin aiheuttamaa jännityssäröilyä.

Kaikkia polyamideja voidaan lujittaa lasikuiduilla, lasipalloilla, hiilikuiduilla mekaanisten ja lämmönkesto-ominaisuuksien parantamiseksi. PTFE:llä ja molybdeenidisulfidila täytettyjä polyamideja on tarjolla laakerimateriaaliksi. Niillä on alhainen kitka ja hyvä kulumisenkesto. Polyamidi 6/10 kompaundeja on käytössä useissa sovelluksissa kuten vetoketjuissa , sähköeristimissä tarkkuusosissa ja harjoissa käytettävissä filamenttikuiduissa.

Edut

  • Polyamidi alhaisella kosteuden imeytymisellä
  • Edullisempi kuin muut polyamidit alhaisella kosteuden imeytymisellä
  • Kemiallinen kesto

Rajoitukset

  • Korkea hinta verrattuna polyamidi 6 ja 66:een