Kaikki datalehdet: Polyamidi 6/12 kompaundien ominaisuudet
Tuote-esimerkit: Polyamidien käyttökohteita

Polyamideja on kaupallisesti saatavilla montaa eri lajia. Polyamidin monikäyttöisyys tekee siitä yhden eniten käytetyistä teknisistä kestomuoveista. Kaupallisiin polyamidilajeihin kuuluvat PA6, PA4/6, PA66, PA6/10, PA 6/12, PA11 ja PA12. Polyamidin numerointi tulee polyamidin valmistuksessa käytettävien lähtöaineiden, diamiini- ja kahdenarvoisen hapon, hiiliatomien määrästä. Hiiliatomien suhde antaa jokaiselle polyamidilajille sen ainutlaatuiset ominaisuudet.

Polyamidi 6/12 on kehitetty alhainen kosteuden imeytyminen mielessä. Sen alhainen kosteuden imeytyminen tulee PA6/12:n kemiallisesta koostumuksesta; mitä suurempi amiiniryhmiä erottavien hiiliatomien määrä sitä matalampi kosteuden imeytyminen. Koska PA6/12 ei ime itseensä niin paljon kosteuta, on sen turpoaminen pienempää kuin PA6:n tai PA66:n. Alhaisempi kosteuden imeytyminen kostautuu alhaisempana sitkeytenä verrattuna PA6:een ja PA66:een. Polymeerin fyysiset ominaisuudet ja taipumislämpötila ovat myös alhaisemmat polymeerin vähäisemmän kiteytymisen takia.

Kuten muut polyamidit, on polyamidi 6/12:ta helppo modifioida kulumiskestävyyden ja mekaanisten ominaisuuksien parantamiseksi lisäämällä kuituja ja sisäisiä voiteluaineita. Polyamidi 6/12 kompaundeja käytetään monissa sovelluksissa kuten hammaspyörissä, vivuissa, jäykkyyttä vaativissa osissa ja sähkökomponenteissa. Polyamidi 6/12 on erinomainen vaihtoehto sovelluksiin jotka vaativat hyviä fyysisiä ominaisuuksia, korkeaa lämmönkestoa, kosteuden ja kemikaalien kestävyyttä sekä hyvää mittapitävyyttä.

Edut

  • Polyamidi alhaisella veden imeytymisellä
  • Lujuus
  • Lämmönkesto
  • Hyvä kemiallinen kesto
  • Kulumisenkesto ja liukkaus

Rajoitukset

  • Korkea hinta verrattuna muihin polyamideihin
  • Huono kemikaalinkesto vahvoja happoja ja emäksiä vstaan