Kaikki datalehdet: Polyamidi 66 kompaundien ominaisuudet
Ominaisuuden mukaan: Sähköä johtavat, palosuojatut, lujitetut, kitkamodifioidut
Tuote-esimerkit: Polyamidien käyttökohteita

Polyamideja on kaupallisesti saatavilla montaa eri lajia. Polyamidin monikäyttöisyys tekee siitä yhden eniten käytetyistä teknisistä kestomuoveista. Kaupallisiin polyamidilajeihin kuuluvat PA6, PA4/6, PA66, PA6/10, PA 6/12, PA11 ja PA12. Polyamidin numerointi tulee polyamidin valmistuksessa käytettävien lähtöaineiden, diamiini- ja kahdenarvoisen hapon, hiiliatomien määrästä. Hiiliatomien suhde antaa jokaiselle polyamidilajille sen ainutlaatuiset ominaisuudet.

Polyamidi 6/6 on yksi monipuolisimmista teknisistä kestomuoveista. Se on erittäin suosittu kaikissa tuotesegmenteissä jossa kestomuoveja yleensä käytetään raaka-aineena. Sen erinomaiset lujuus-, sitkeys- ja lämmönkesto-ominaisuudet tekevät siitä mitä parhaimman vaihtoehdon metallin korvaajaksi. Polyamidi 6/6 on helposti työstettävä ja toimii hyvinkin laajassa prosessointi-ikkunassa. Tämän johdosta sitä voidaan käyttää kaikenlaisissa tuotteissa, alkaen monimutkaisista, ohutseinämäisistä komponenteista, suuriin paksuseinämäisiin runko-osiin.

Polyamidi 6/6:tta voidaan hyvin helposti muokata täytteillä, kuiduilla, sisäisillä voiteluaineilla ja iskulujuutta parantavilla lisäaineilla. Kuitulujitteilla PA66:n fyysistä kestävyyttä voidaan parantaa viisinkertaisesti täyttämättömään polyamidiin verrattuna. Jäykkyys PA66:lla voidaan nostaa 10-kertaiseksi. Iskulujuutta modifioimalla PA66:n sitkeys on verrattavissa polykarbonaattiin. Sisäisten voiteluaineiden käyttö parantaa PA66:n jo alunperin erinomaisia kulumis- ja kitkaominaisuuksia. Sen monipuolisuus mahdollistaa sen käytön melkein kaikissa sovelluksissa, mitkä vaativat korkeaa fyysistä lujuutta, sitkeyttä, lämmönkestoa ja kemiallista kestoa.

Edut

  • Lujuus
  • Jäykkyys
  • Lämmönkesto
  • Kemiallinen kesto hiilivetyjä vastaan
  • Kulutuksenkesto ja liukkaus

Rajoitukset

  • Suuri kosteuden imeytyminen
  • Huono kemikaalinkesto vahvoja happoja ja emäksiä vastaan